In Memoriam: Hans Holthuijsen

Ons clublied eindigt met de woorden Iesselzotten zullen we altijd zijn!

Maar wat betekent dat dan? Wat betekent het om Iesselzot te zijn? De afgelopen maanden hebben we met een select gezelschap een paar keer bij elkaar gezeten om ons zijn als vereniging te beschrijven en plannen te maken voor de toekomst. Hans was één van dat clubje dat in het Holstohus bij elkaar kwam. Zijn inbreng als gardist, oud Prins en oud Vorst zullen we vanaf nu moeten missen, maar zijn stempel is gezet. Hij benadrukte het belang van een blaaskapel. Hij benadrukte het belang van een mooi carnavalsfeestje in onze eigen kroeg met onze eigen mensen op onze eigen manier. En iedereen mag daarbij aansluiten. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd.

Hans kwam als volslagen onbekende bij de vereniging. Ja, men kende hem wel van de nieuwe fotozaak Hekkert, maar het was een Deventenaar. Op vrijdagavond, voorafgaand aan de koopavond, at hij bij de Harmonie aan de Dijk. Daar ontmoette hij Bertus Overkempe, de secretaris van onze vereniging destijds. Het Bertus die Hans ontdekte als groot carnavalsdier. Na een paar gesprekken en na overleg met Trudy uiteraard, besloot Johannes de Kieker om tijdens carnaval 1975 leider te worden bij de Iesselzotten. Maar vlak voor de prinsverkiezing kwam Bertus door een noodlottig ongeval om het leven en verder wist niemand bij de vereniging wie de nieuwe prins zou worden, kortom: Paniek alom. Hans heeft zichzelf toen maar gemeld bij het bestuur. Zijn entree als Prins was historisch: met de trein vanuit Deventer en vanaf het station op een wit paard naar het gemeentehuis. Nou ja, erop? Eerst was het heel behendig er even op, toen er naast en vervolgens eronder. Hans begreep als eerste prins hoe belangrijk de vrouwengroep voor de vereniging was door hen als eerste Prins een onderscheiding te geven. Tijdens carnaval 1989 was hij Prins Hannes die ons aanvoerde. Na zijn 1e regeerperiode was Hans secretaris. Van 1975 tot 1985. In 1996 werd hij Vorst der Iesselzotten. In 2002 droeg hij de voorzittershamer weer over.

Hans zette zich in voor de samenleving met zijn bestuursactiviteiten. Bekend zijn natuurlijk de jaren bij SC Wesepe en bij de Iesselzotten. Misschien minder bekend zijn 2-jarig voorzitterschap bij de Olster Harmonie, waar hij op een moeilijk moment voor die vereniging de handschoen oppakte. Zijn eerste taak als voorzitter was toen het ontslaan van de dirigent.

Hans was een carnavalsdier in hart en nieren. Zijn optreden als Sugar Lee Hooper staat mij nog vers in het geheugen. Hij genoot van de polonaise, het liefst bij een blaaskapel. Hij schreef als Bruintje Beer zijn column in de mini-Geinkrant. Was een zeer gerespecteerd lid van de Prinsengarde. Hij droeg zijn steek met trots. Bij hem kon ik als Vorst der Iesselzotten met vragen terecht. Hij voorzag mij meermalen van tips en advies. Maar boven alles was hij een lieve man. Een man met een groot groen/geel hart. Dat dat hart hem nu in de steek heeft gelaten is moeilijk te bevatten. Met Trudy en Frank is Hans voor altijd bij ons. Zijn naam wordt met sierletters bijgeschreven in de annalen van onze gezamenlijke liefde: de vereniging. Want Iesselzotten zullen we altijd zijn.

Andre Smit

(Vorst der Iesselzotten)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.