Prinsengarde

prinsengarde

Zoek het woord ‘Garde’ op in het woordenboek en je zult er achter komen, dat een Garde een groep speciale soldaten is die iemand of iets bewaken. Zo is het ook met de Prinsengarde van Carnavalsvereniging “Iesselzotten Olst”. Zij begeleiden de Prins der Iesselzotten bij zijn zware taak. Daarnaast zijn zij ook verantwoordelijk voor het aanbrengen van de nieuwe prins. Deze actieve groep heren zijn allen Prins geweest bij de Iesselzotten en kunnen bogen op een berg regeringservaring. Die ervaring stellen zij graag ten dienst van de hele vereniging en de regerend Prins in het bijzonder.

Circa 6x per jaar komt de Prinsengarde in vergadering bijeen. Zij bespreken dan de activiteiten waarvoor zij verantwoording dragen en waarvoor zij gevraagd worden. De organisatie van de seniorenmiddag ligt geheel in handen van de Prinsengarde. Verder ondersteunt zij de vereniging waar maar nodig is.

Eén dag in het jaar staat de Prinsengarde voor (bijna) niemand klaar. Dan staat de dag in het teken van de Prinsengarde zelf. Dat is de carnavalszondag. Van ’s morgens tot het eind van de avond laven zij zich die dag aan de geneugten van een goed (carnavals-)leven, op een bourgondische wijze met goed en lekker eten en drinken. Met heel veel leut samen en vooral deze dag geen boodschap hebbend aan wat de rest van de wereld van hen denkt. Uiteraard hoort daar ook een verzorgde tussenpoos bij voor de Doorluchtige Hoogheid, tussen het middagprogramma en het Zalige-Zondagavond-Zottenbal. Dan bewaken zij het welbevinden van de Prins, zoals het een goede garde -volgens het woordenboek- betaamt.

Overigens is een garde ook een keukengerei, maar dat geheel terzijde…..

Prins Hannes Hans Holthuijsen 1975  +1989  hannes
Prins Gerardo Gerard Schotman 1983  gerard
Prins Eppo Henk van Riel 1990+2000  henk
Prins Harry Harry Bolink 1992  harrie
Prins Willem II Wim Eikelboom 1994 + 1995  wim
Prins Everhard Everhard Mensink 2002  everh
Prins Emiel Emiel Feller 2005  emiel
Prins Harm de Trucker Harm Oosterlaar 2006 + 2010  harm2
Prins Jos Dalton Jos Peters 2007  jos
Prins Gernhard Jan Hutten 2008  jan
Prins Bonk de Enige André Smit 2009  Andre
Prins Ballie Edwin Baltus 2011  ballie
Prins Martin Martin Koerhuis 2012  martin
Prins Jefferson Jeffrey Schotman 2013  prins jefferson