Iesselstars

In 1985 zijn wij opgericht als dansmariekes van carnavalsvereniging de Iesselzotten uit Olst. Onze naam was jaren de Huppelkunties. In 2002 hebben we met alle meiden samen een nieuwe naam bedacht voor de dansgardes: dansgroep de Iesselstars!

Wij zijn de Iesselstars, de dansgroep van Carnavalsvereniging “Iesselzotten Olst”. Dit seizoen bestaan we uit 27 meiden, onderverdeeld in 4 groepen.

Onze 10 minioren (3 t/m 8 jaar) dansen dit jaar een gardedans en een showdans karakter, ze zijn allemaal heksjes..  Er zijn 3 meisjes nieuw in deze groep, we zijn trots op deze grote groep. Ze hebben het erg leuk samen! 

De junioren, 7 meisjes (8 t/m 11 jaar) en de jeugd, 7 meiden (13 t/m 25 jaar) dansen een gardedans en showdans modern. Deze meiden hebben erg hard gewerkt om dit jaar 2 dansen in te studeren. De jeugdgroep is vooral veel bezig geweest met acrobatiek aan te leren.

De hoofdklasse, 5 dames (15 t/m 25 jaar) danst alleen een showdans modern. 3 dames zijn nieuw in deze groep. Deze groep heeft wat opstart problemen gehad, maar ze hebben het samen erg leuk! 

Dit seizoen doen we mee met verschillende wedstrijden en doen we verschillende optredens. Daar zijn we vanaf carnaval 2015 al druk voor aan het oefenen. Iedere maandag- en donderdagavond trainen we in Eetcafe Boskamp.

Wat is het verschil tussen een gardedans, showdans modern en showdans karakter?

De gardedans (of solo)-ofwel de polka- is afgeleid van de Slavische, Sloveense folklore aangevuld met sprongen en acrobatische delen, als ook gemodificeerde danspassen uit het klassiek ballet. Alle danselementen, de choreografie mogen vrij, onder naleving van de dansstijl, worden ontwikkeld en uitgevoerd. Deze moeten echter volgens de regels correct en in zijn geheel uitgedanst worden. Daarnaast wordt er vooral gelet op de presentatie, houding en synchroniteit. Belangrijk is de speelse presentatie, die dan ook nog door een extra vriendelijke uitstraling wordt onderstreept. Het zwaartepunt ligt in de aparte danselementen met solokarakter, die harmonisch in de formaties moeten zijn ingepast.

Showdans (of duo) karakter, de dansen worden beoordeeld die een thema of een handeling (verhaal) herkenbaar uitbeelden. Dansstijlen: folklore, musical/revue, typedans of een dans met een handeling of thema. In deze discipline is het dus van belang dat muziek, kleding en het gekozen thema -oftewel de gekozen handeling- volledig op elkaar zijn afgestemd.

Bij Showdans Modern worden dansen beoordeeld die een mengsel inhouden van verschillende jazzstijlen, modern, ballet en aanverwante dansrichtingen. Uitgangspunt voor de beoordeling is in eerste instantie de bewegingsprincipes van de jazzdans. Andere stijlen kunnen in de choreografie worden ingepast, maar mogen niet domineren. Een showdans in de discipline modern kent ook verplichte elementen

Lijkt het je ook leuk om bij ons te dansen, kom dan een kijkje nemen tijdens de wedstrijden, het carnaval (kindercarnaval, seniorenmiddag bijv.) of kom naar onze inloopavond (de start van ons nieuwe dansseizoen) op maandag 7 maart van 18.30 tot 19.30 uur (precieze datum en tijd verschijnt tegen die tijd in de Huis aan Huis) in het Kulturhus in de spiegelzaal op de 1e verdieping. Vanaf 3/4 jaar kan je bij ons komen dansen.

Om alle meiden elk jaar weer mooi te laten schitteren op het podium gaat een hoop tijd en werk aan vooraf. Alle kleding die ze dragen zijn grote uitgaven voor ons. En alles is in een paar jaar tijd weer aan vernieuwing toe door het vaak dragen en wassen. We zijn daarom op zoek naar sponsoren, die ons daar in kunnen ondersteunen. Wilt u ons financieel steunen? Daar zijn we erg blij mee. We maken graag met u een afspraak om de mogelijkheden voor u te bespreken.

Voor meer informatie en foto’s
ga naar onze site www.Iesselstars.nl of
mail naar
iesselstars@hotmail.nl

De Iesselstars worden getraind door Lineke de Vries, Roxanne Brockotter, Mariska Legebeke en José Voskamp. Zij zijn wekelijks in de weer met danspassen bedenken, aanleren, muziek verzorgen en alles wat erom heen geregeld moet worden. Ook zijn de leidsters onmisbaar. Zij verzorgen de make up, doen de haren tijdens optredens en zorgen dat alle kleding wordt verzorgd en compleet blijven. Dit seizoen zijn de leidsters Sabrina Schuurman, Daniëlle Peppelenbos, Moniek Ruiter, Amelia Marsman, Monique Ruiling en Andrea Harmsen.