Zoek het woord ‘Garde’ op in het woordenboek en je zult er achter komen, dat een Garde een groep speciale soldaten is die iemand of iets bewaken. Zo is het ook met de Prinsengarde van Carnavalsvereniging “Iesselzotten Olst”. Zij begeleiden de Prins der Iesselzotten bij zijn zware taak. Daarnaast zijn zij ook verantwoordelijk voor het aanbrengen van de nieuwe prins. Deze actieve groep heren zijn allen Prins geweest bij de Iesselzotten en kunnen bogen op een berg regeringservaring. Die ervaring stellen zij graag ten dienst van de hele vereniging en de regerend Prins in het bijzonder.

Circa 6x per jaar komt de Prinsengarde in vergadering bijeen. Zij bespreken dan de activiteiten waarvoor zij verantwoording dragen en waarvoor zij gevraagd worden. De organisatie van de seniorenmiddag ligt geheel in handen van de Prinsengarde. Verder ondersteunt zij de vereniging waar maar nodig is.

Eén dag in het jaar staat de Prinsengarde voor (bijna) niemand klaar. Dan staat de dag in het teken van de Prinsengarde zelf. Dat is de carnavalszondag. Van ’s morgens tot het eind van de avond laven zij zich die dag aan de geneugten van een goed (carnavals-)leven, op een bourgondische wijze met goed en lekker eten en drinken. Met heel veel leut samen en vooral deze dag geen boodschap hebbend aan wat de rest van de wereld van hen denkt. Uiteraard hoort daar ook een verzorgde tussenpoos bij voor de Doorluchtige Hoogheid, tussen het middagprogramma en het Zalige-Zondagavond-Zottenbal. Dan bewaken zij het welbevinden van de Prins, zoals het een goede garde -volgens het woordenboek- betaamt.

Overigens is een garde ook een keukengerei, maar dat geheel terzijde…..

Prins Gerardo

Gerard Schotman
(1983)

Prins Harry

Harry Bolink
(1992)

Prins Willem II

Wim Eikelboom
(1994, 1995)

Prins Everhard

Everhard Mensink
(2002)

Prins Harm "de Trucker"

Harm OOsterlaar
(2006, 2010, 2022)

Prins Jos Dalton

Jos Peters
(2007)

Prins Gernhard

Jan Hutten
(2008)

Prins Bonk "de Enige"

André Smit
(2009)

Prins Ballie

Edwin Baltus
(2011)

Prins JEfferson

Jeffrey Schotman
(2013)

Prins Jozef

Joop Tukker
(2015)

Prins Joeke

Joeke van der Mei
(2016)

Prins Frank "de Afkieker"

Frank Holthuijsen
(2018)

Prins Bert "de veelzijdige"

Bert van TOngeren
(2019)

Prins Niek "de Propere"

Niek Harmens
(2020-2021)