prinsengarde

Zoek het woord ‘Garde’ op in het woordenboek en je zult er achter komen, dat een Garde een groep speciale soldaten is die iemand of iets bewaken. Zo is het ook met de Prinsengarde van Carnavalsvereniging “Iesselzotten Olst”. Zij begeleiden de Prins der Iesselzotten bij zijn zware taak. Daarnaast zijn zij ook verantwoordelijk voor het aanbrengen van de nieuwe prins. Deze actieve groep heren zijn allen Prins geweest bij de Iesselzotten en kunnen bogen op een berg regeringservaring. Die ervaring stellen zij graag ten dienst van de hele vereniging en de regerend Prins in het bijzonder.

Circa 6x per jaar komt de Prinsengarde in vergadering bijeen. Zij bespreken dan de activiteiten waarvoor zij verantwoording dragen en waarvoor zij gevraagd worden. De organisatie van de seniorenmiddag ligt geheel in handen van de Prinsengarde. Verder ondersteunt zij de vereniging waar maar nodig is.

Eén dag in het jaar staat de Prinsengarde voor (bijna) niemand klaar. Dan staat de dag in het teken van de Prinsengarde zelf. Dat is de carnavalszondag. Van ’s morgens tot het eind van de avond laven zij zich die dag aan de geneugten van een goed (carnavals-)leven, op een bourgondische wijze met goed en lekker eten en drinken. Met heel veel leut samen en vooral deze dag geen boodschap hebbend aan wat de rest van de wereld van hen denkt. Uiteraard hoort daar ook een verzorgde tussenpoos bij voor de Doorluchtige Hoogheid, tussen het middagprogramma en het Zalige-Zondagavond-Zottenbal. Dan bewaken zij het welbevinden van de Prins, zoals het een goede garde -volgens het woordenboek- betaamt.

Overigens is een garde ook een keukengerei, maar dat geheel terzijde…..

Prins Gerardo

1983

Gerard Schotman  gerard
Prins Eppo

1990 + 2000

Henk van Riel  henk
Prins Harry

1992

Harry Bolink  harrie
Prins Willem II

1994 + 1995

Wim Eikelboom  wim
Prins Everhard

2002

Everhard Mensink  everh
Prins Emiel

2005

Emiel Feller  emiel
Prins Harm de Trucker

2006 + 2010

Harm Oosterlaar  harm2
Prins Jos Dalton

2007

Jos Peters  jos
Prins Gernhard

2008

Jan Hutten  jan
Prins Bonk de Enige

2009

André Smit  Andre
Prins Ballie

2011

Edwin Baltus  ballie
Prins Jefferson

2013

Jeffrey Schotman  prins jefferson
Prins Frank de Afkieker
2019
Frank Holthuijsen