Het jaarlijkse Fiësta Dansgardefestival Olst, georganiseerd door C.V. “Iesselzotten Olst”, werd op zondag 19 januari een groot spektakel in Sporthal de Hooiberg. Het festival zit met ca. 1000 bezoekers op het maximum wat kan in de Hooiberg.

Met ongeveer 300 deelnemers en 60 optredens was het programma bomvol. Dit noopte de organisatie om dit jaar het aanvangstijdstip weer naar voren te halen. Om 10.30 uur ging het festival van start, nadat scheidend wethouder Anton Bosch voor het laatst in zijn rol als wethouder van sport en cultuur het festival had geopend. Hij werd daarbij geassisteerd door zijn kleindochter Fenna. Samen deden ze tot hilariteit van het publiek een dansje op Hupsakee van Kinderen voor Kinderen.

Bosch benadrukte het belang van het Dansgardefestival voor Olst als dorp en Olst-Wijhe als gemeente. De deelnemende verenigingen en dansgroepen komen niet alleen uit de regio, maar uit heel noordoostelijk Nederland. Zo waren er bijvoorbeeld ook groepen uit Groningen, Hengelo en Gendringen. Een groep uit Noordwijkerhout moest teleurgesteld worden, omdat de inschrijving gesloten was. Het Fiësta Dansgardefestival Olst is daarom een goede gelegenheid om te tonen wat Olst te bieden heeft. Niet alleen qua carnaval, maar ook op het gebied van sport, cultuur en toerisme.

Na een dag danssport werden de prijzen verdeeld. Opvallend was het hoge niveau van alle deelnemers, waardoor er niet één groep er ver bovenuit stak. De Minioren Drumschool Olst bokaal ging naar de Mini’s van de Hengelose Carnavalsvereniging Noormennekes. In de klasse Junioren Garde werd de Plus Olst Bokaal gewonnen door De Krielen van C.V. de Stöppelkaters uit Raalte. De Junioren B van C.V. Vrolijke Drammers uit Loil gingen aan de haal met de Jeugd Anton Lenderink Bokaal. Tot slot ging de Hoofdklasse Nicole Overmars bokaal naar de Venekloeten Wiefkes uit Dedemsvaart. De Droadnagels Aanmoedingsbokaal werd overhandigd aan de minioren Kinkeltjes van C.V. Geintrappers uit Bemmel. Het optreden dat de meeste punten behaalde van alle deelnemers was dat van Dansgroep de Daaltrappers uit Enschede. Met hun dans met het thema “The greatest showman” scoorden zij 258 punten. Daarmee mochten zij uit handen van wethouder Marcel Blind de Gemeentebokaal in ontvangst nemen.

Blind sloot een succesvolle dag af met het uitspreken van dankwoorden richting de organisatie en alle vrijwilligers.